Referenties

 
Het verhaal van een patiënt.
Ik ken Frans van toen hij binnen kwam stuiteren in onze karate school om zijn zwarte band te halen. Karate werkt met drukpunten en zo kwam de kennis van Frans op dit gebied naar voren. Al snel zat hij mensen met klachten te behandelen en omdat iedereen er baat bij had werd dat meer en meer. Ook ik liet me behandelen voor pijnlijke knieën  en rug na een operatie.Toen ik thuis kwam te zitten met een nek hernia ging ik naar een reguliere fysiotherapeut voor behandeling. Ik was daar drie keer geweest toen ik mijn dochter naar Frans bracht en dacht dat ik zijn behandeling er wel bij kon proberen onder het motto niet geschoten is altijd mis. Frans nam me op zijn manier stevig onder handen en ik merkte direct minder pijn in de nek, de spieren waren veel losser en ik had ook geen hoofdpijn meer waardoor ik de pijnstillers goeddeels kon laten liggen. De week erop merkte mijn reguliere therapeut verbaasd op dat er ineens veel meer beweging in de nek zat en ik heel snel herstelde.  Afgelopen behandeling heb ik oorkaarsen gehad waardoor ik geen gezoem meer in mn linker oor heb en mn hoofd helderder is.  Ik heb er na een behoorlijke periode van somberheid of ik ooit wel weer op een normale manier mijn lichamelijk zware beroep kan uitoefenen weer vertrouwen in dat het helemaal goed gaat komen.

 

RSI
In het Handvat, het blad van de RSI-patiëntenvereniging, schreven een aantal van mijn inmiddels herstelde patiënten goede recensies.Zo heb ik met een combinatie van Pitjit en een chiropractie twee patiënten behandeld die arbeidsongeschikt waren en nu weer volledig aan het werk.
 
Het verhaal van een patiënt.
Kris van der Meij behandeld tegen RSI. Dit is zijn verhaal.
 
Zomer
Brandende zon, frisse wind, golven en in de verte land. Ik zit op een zeilboot en we varen op het IJsselmeer. We maken lol, maar ik zit niet lekker. Hoe ik mijn arm ook probeer te ontspannen: hij ontspant niet en de spieren voelen hard aan. Van gekkigheid weet ik niet hoe ik mijn arm moet neerleggen.
 
Drie maanden, een paar artsen en een fysiotherapeute later is me duidelijk dat ik RSI heb,
Repetitive Strain Injury. Op mijn werk typ ik zo goed als niets en de fysiotherapeute behandelt mijn arm eens per week.  Begin 2000 zegt ze dat ik weer aan het werk kan. Ik kijk haar verbaasd aan. Nog altijd doet het meeste van mijn rechterarm flink zeer, dus dat kan ik me niet voorstellen. Maar misschien hoort dit zo en trekt de pijn wel weg als ik aan het werk ga?
Ook na veel aandringen stelt ze dat ik toch aan het werk moet. Een maand later meld ik me ziek: de RSI is alleen maar erger geworden. Ik meld me aan bij de RSI-patiëntenvereniging: wie weet kunnen zij me op weg helpen. Wat blijkt? Hun ledenblad, het ‘Handvat’, bespreekt regelmatig therapieën.
 
Indische Massage
Tegen de zomer lees ik over Indische Massage (pitjit). Ik bel Frans Flissinger en maak een afspraak.
 
Frans meldt direct, dat de massage stevig is: ik zal het de eerste twee dagen erna wel voelen.
Tijdens de eerste afspraak stelt Frans vragen over hoe ik me voel, waar de pijn zit en wat ik naast zijn massage nog meer doe om van RSI af te komen. Op grond van vragen bepaalt hij welk gedeelte van het lichaam massage behoeft. Na een glas water start de massage. Die blijkt inderdaad diep te gaan. Frans vertelt dat hij naast spieren ook aanhechtingen van spieren en meridiaanpunten behandelt: deze zijn gevoelig.  Hierbij komen de afvalstoffen vrij, die de pijn veroorzaken. Wekelijks behandelt Frans mijn rug, armen, benen en voeten. Naast de massage past Frans soms voetreflexzone massage toe. Al na drie weken blijkt dat het beter gaat met mijn arm. Begin 2001 typ ik alweer 6 uur per werkdag. De massage van Frans brengt het lichaam terug in zijn gezonde staat en oefent positieve invloed uit op de meridianen (energiebanen), zoals acupunctuur dat ook doet. Naast de massage van Frans heb ik ook therapieën gedaan, die helpen RSI te voorkomen.Inmiddels kom ik eens in de vier weken bij Frans Flissinger. En ik heb nieuw werk, vier dagen per week bij een fijne werkgever.
Kris van der Meij
 
Ouderdom
Een pitjit-massage was mij niet onbekend. Mijn moeder liet zich geregeld pitjit; maar dat is lang geleden toen wij nog in Nederlands Indië woonden. Nu ik zelf wat ouderdomsklachten heb, ben ik blij Frans Flissinger te hebben leren kennen. Hij pitjit op een bijzondere manier mijn pijnlijke rug, mijn benen, mijn schouders. In het begin elke week, maar nu kom ik om de drie weken voor een “onderhoudsbeurt”. Ik kom er speciaal voor uit Utrecht omdat ik weet dat het goed voor me is.
Wies